Skip to main content
Danske Øer

Tur til Ærø

By 12. juni 2019april 11th, 2021No Comments
Tur til Ærø

Ærø ophold

Det var tid til endnu en tur. Denne gang gik turen til skønne Ærø. Ingen af os havde før været på Ærø, og vi havde praktisk talt ingen forventninger eller forudindtagelser til øen. Men hold op hvor blev vi positivt overrasket!

badehuse ærø

Farverige badehuse

Færge og ankomst til Ærøskøbing

Efter en dejlig tur til Fyn var det tid til at tage færgen fra Faaborg til Ærø. Faktisk er der hele 3 færgeforbindelser til Ærø. Fra Svendborg til Ærøskøbing, Faaborg til Søby og Fynshav til Søby. Turen som vi tog fra Faaborg til Søby på den nordvestlige del af øen tager kun 1 times tid. Skøn overfart med sol på dækket – et skønt afbræk fra køreturen.

Færge Ærø

Færge til Ærø

Turen fra Søby til Ærøskøbing tager kun omkring et kvarters tid. Der er bare noget særligt ved at komme til en ø. Det kan bedst beskrives som en blanding af nostalgi og hygge. Det virker lidt som at komme tilbage i tiden med de små veje og små huse, og kun nogle få små indkøbssteder og købmænd. Her er ingen shoppingcentre, motorveje eller høje bygninger. Man føler sig med det samme tryg, og som om man kommer tilbage til barndommen med sommer, sol og dansk ferie.

Check ind På Torvet og lækker fiskefrokost

Da vi kører ind i Ærøskøbing by går det lige så stille op for os hvor fantastisk et sted det egentlig er – virkelig en lille perle. Brostenene på gaderne i byen er bevaret i stor stil og overalt er der de her utroligt flotte gamle og velholdte facader på bygningerne – nogle i forskellige farver, men de fleste i gule nuancer.

Ærøskøping by og gader

Ærøskøbing by og gader

På denne tur skulle vi checke ind på hotel På Torvet midt i Ærøskøbing. Og som navnet antyder ligger det lige midt ”på torvet” i byen. Det bliver ikke mere centralt – super beliggende med egen café ud til det hyggelige torv i Ærøskøbing. På Torvet har i alt 7 hyggelige og moderniserede værelser og samt 4 flotte ferielejligheder i forskellige størrelser. De ligger alle ud til en skøn gårdhave, hvor man kan sidde og nyde roen eller en kop kaffe. Stedet bliver ejet og drevet af parret Gunnar og Lili.

På Torvet Ærø

På Torvet Ærø

Ved check ind mødte vi Gunnar som stod i receptionen og tog imod os. Og senere mødte vi også Lili. De er begge super søde, imødekommende, nærværende og servicemindet.

Efter check ind stod den på lækker fiskefrokost På Torvet’s egen café, hvor vi kunne sidde uden for og nyde solen. Skønt! Maden var helt i særklasse og fisken var frisk og velanrettet. Kan helt klart anbefales at tage sin frokost her.

Fiskefrokost ærø

Lækker fiskeanretning til frokost

Guidet byvandring i Ærøskøbing– øens charme

Efter frokost havde vi planlagt guidet byvandring i Ærøskøbing. Vores guide på turen var Allan Harsbo fra ærøtours. Det var en rigtig god måde at lære Ærø og byen at kende på. Der var rigtig mange spændende historier tilknyttet byen. Eksempelvis er det lige før at Ærøskøbing trumfer den gamle by i arkitektur med sine flotte gamle farverige huse og brobelagte gader. Tourguiden Allan fortalte at intet i byen er overladt til tilfældigeheder og man må f.eks. ikke bare udskifte sine døre og vinduer. Nej det skal være helt bestemte vinduer i gammel stil, som ikke må være moderne termoruder. Ligeledes er dørene håndlavet og skræddersyet i træ og malet på en helt unik måde særligt for Ærø. Alt skal således forbi kommunen og godkendes før det kan udskiftes.

Byvandring Ærø  Flotte hoveddøre Ærø

I mange af vinduerne kan man finde de karakteristiske hunde- eller katteskulpturer i porcelæn. I gamle dage levede mange af øboerne af fiskeri og det var dengang et farligt erhverv. Det skete ofte at mændende som drog ud til havs for at fiske aldrig vendte hjem igen – pga. skibbrud eller andet. Når figurerne i vinduet er vendt med fronten udad, så fortæller de til andre at manden i huset er ude. Og vender de med fronten indad så betyder det at manden er hjemme.

Hunde i vindue ærø   Promenade Ærøskøping

Vi så også den meget flotte promenade ned til vandet, hvor der lå nogle meget charmerende huse med måske den bedste lokation på øen. Allan fortalte hvordan hvert hus har et udhus tilbygget, som I gamle dage blev brugt til at huse tjenere og sømænd.

Allan Harsbo havde mange flere historier end disse og det kan klart anbefales at tage en guidet rundtur med ham på Ærø.

Køretur rundt på øen og besøg til Marstal

Vi sluttede dagen af med at køre en tur rundt på øen. Vi besøgte Marstal som er Ærøs største by med knap 2200 indbyggere. Byen er oprindeligt kendt som værende en vigtig fiskeri-, handels- og søfartsby – særligt grundt sin gode placering i det sydfynske øhav.

Til sidst tog vi en tur ud til Voderup Klint og så den flotte solnedgang. Super udsigt fra den stejle skråning ned over landskabet og ud over vandet. Her kunne man side og nyde de sidste solstråler mens solen langsomt forsvandt i horisonten.

Solnedgang Voderup Klint

Solnedgang Voderup Klint

Tak for denne gang og på gensyn

Efter en lækker morgenbuffet På Torvet med friskkværnet kaffe og flot morgenbord var det tid til at vende næsen hjemad.

morgenbuffet på torvet ærø

Morgenbuffet På Torvet

Vi takker Gunnar og Lili for et fantastisk ophold På Torvet på Ærø. Og vi er helt sikre på at vi vender tilbage en anden gang. Simpelthen bare en skøn perle i det sydfynske!

Tryk på dette link, hvis du vil læse om endnu en skøn perle i Danmark: https://tummerum.dk/danske-oeer/getaway-paa-laesoe/