Skip to main content
Jul

Inspiration til juleferie 2020 – de bedste oplevelser

By 18. december 2020No Comments

Julen er over os, men det er corona-epidemien fortsat også. Dette betyder en anderledes jul både hjemme og ude i byerne, hvor julemarkeder og andre begivenheder er blevet aflyst på stribe. Dette stopper dog ikke de større byer fra helt at aflyse julen i gadebilledet. Her er fem byer, der har formået at bibeholde nogle af deres juleaktiviteter på trods af corona.

  1. København

File:Jørgens sidste jul - Højbro Plads .jpg Fotograf Orf3us, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Som mange andre byer i Danmark har København de seneste år taget traditionen med julemarkeder til sig. Især Højbro Plads og Kongens Nytorv har de seneste år været pakket med hyggelige boder med alt fra strikketøj og smykker til lækker mad fra hele Europa. I år er disse julemarkeder desværre aflyst, men heldigvis har København fundet på andre alternativer. Christiania har valgt at dele sit julemarked ud mellem forskellige bygninger i stedet for at samle det hele et sted. På den måde kan markedet stadig udføres, og de besøgende får mulighed for at besøge flere bygninger og også private hjem i fristaden. I København NV afholdes der også julemarked på Rentemestervej dog med færre boder, mere fokus på mad og udbringning og begrænset antal besøgende per dag.

  1. Aarhus

File:Aarhus åen jul 2019.jpg Fotograf, Kenny Arne Lang Antonsen, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

På trods af restriktioner er Aarhus også klar til at fejre jul igen i år dog i mindre skala. Den Gamle By holder fortsat åbent. Her vil der være pyntet op med julepynt og boder i de gamle gader, dog kun udendørs. Også Tivoli Friheden spiller op til jul med lysshows, julemandsbesøg og boder med alverdens lækkerier alt sammen med forbehold for afstand og restriktioner. Til sidst er der også stadig mulighed for at shoppe i byens hovedgade. Her vil der ikke være et decideret julemarked, men der er mulighed for at finde forskellige boder langs ruten. Her kan man få en snack og noget varmt at drikke, mens man handler ind til jul.

  1. Ribe

File:Peters Jul fra 1866, for- og bagside.jpg Fotograf Mads Vej-Hansen, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Julen i Ribe er inspireret af den kendte julehistorie ’Peters Jul’, der menes at tage inspiration fra julen i Ribe omkring 1850’erne. Hvert år genoplives historien gennem hele julemåneden. Peters far viser rundt, julemusikken spiller og på julemarkedet kan man købe mad og gaver til alle. Hver weekend er der desuden begivenheder for at fejre advent. Grundet corona er Peters Jul desværre også påvirket i år, hvilket betyder begrænset plads og færre aktiviteter. Heldigvis har man fundet en måde at beholde mange af aktiviteterne ved at lave afstand og begrænse antallet af deltagere. På den måde kan Peters Jul stadig opleves i Ribe i år.

  1. Aalborg

I Aalborg er der tradition for at holde julemarked. Hvert år stilles boder op på Gammeltorv og sælgere fra hele Europa fylder dem med mad, strikketøj, praktisk udstyr og spændende snacks. Dette er desværre aflyst i år ligesom den traditionelle skøjtebane på C. W. Obels plads heller ikke bliver til noget. I stedet er gammel torv blevet pyntet med en masse juletræer, der om aftenen lyser pladsen op og skaber lidt julehygge, for alle der kommer forbi. Byen er stadig pyntet op med julelys og hjerter, og hvis man går på opdagelse i gågaderne og kigger omkring Nytorv, kan man stadig finde enkelte boder, der sælger lækre brændte mandler og andre julegodter. Aalborg Zoo har også pyntet op til jul, og man kan her opleve julelys og udstillinger også med inspiration fra de lande dyrene kommer fra.

  1. Odense

File:Sortebrødre torv, Odense.jpg

Odense skulle i år have haft den helt store åbning af sit julemarked under navnet ’Eventyrligt Julemarked’. Grundet corona måtte de desværre aflyse, så i stedet har byen måtte tænke kreativt. Byens gågader er blevet pyntet med lys, så man kan nyde en spadseretur gennem de gamle gågader. Man kan også besøge den gamle bydel med bindingsværkshuse og brosten. Og hvis sulten melder sig, stilles der op med varm kakao, chokolade og andre julelækkerier.

Kommentér på dette indlæg